Dosiahla vaša SRO-čka po zdanení príjmov ZISK?

Ako si ho môžete vyplatiť a ktoré povinnosti Vás pri tom neminú?


Pokiaľ Vaša spoločnosť po skončení účtovného obdobia a po podaní daňového priznania k dani z príjmov dosiahla zisk, je tu viacero možností ako s ním môžete naložiť. Právnická osoba, teda Vaša spoločnosť po skončení účtovného obdobia rozhodne, ako naloží so svojím hospodárskym výsledkom, v našom prípade so ziskom.

Zisk v SRO-čke sa rozdeľuje až na základne podanej a schválenej účtovnej závierky. Zisk sa môže použiť na potreby spoločnosti, úhradu straty alebo bude účtovne vedený ako „Nerozdelený zisk minulých rokov“ – v tomto prípade sa o ňom môže rozhodnúť neskôr.

Taktiež netreba zabúdať na povinnosť tvorby rezervného fondu. Ak sa rezervný fond nevytvorí už pri vzniku, spoločnosť je povinná vytvoriť ho z čistého zisku za rok, v ktorom sa zisk po prvýkrát vytvorí, a to vo výške najmenej 5% z čistého zisku, nie však viac ako 10% základného imania. Rezervný fond je spoločnosť povinná každoročne dopĺňať o sumu určenú v spoločenskej zmluve alebo v stanovách, najmenej však vo výške 5% z čistého zisku, až do dosiahnutia výšky rezervného fondu najmenej vo výške 10% základného imania.

Podľa § 123 ods. 2 Obchodného zákonníka SRO-čka nemôže rozdeliť medzi spoločníkov čistý zisk vtedy, ak by sa kvôli tomu firma dostala to úpadku (záporné vlastné imanie alebo platobná neschopnosť).

Jednou z najčastejších foriem vyplatenia zisku, po splnení všetkých vyššie uvedených podmienok je vyplatenie dividendy.

O vyplatení dividendy musí rozhodnúť valné zhromaždenie, na ktorom musí byť minimálne nadpolovičná väčšina spoločníkov. Spoločník má nárok na vyplatenie zisku v pomere zodpovedajúcom jeho splatného vkladu, ak spoločenská zmluva neurčuje inak.

Príjem z dividendy podlieha zrážkovej dani. Sadzba dane pri rezidentovi SR je 7%, pri spoločníkovi z nespolupracujúceho štátu je to 35%.

Daň vyberanú zrážkou poukáže na účet správcu dane spoločnosť do 15 dní po skončení mesiaca, v ktorom došlo k vyplateniu podielov na zisku a v tejto lehote podá aj tlačivo „Oznámenie o zrazení a odvedení dane vyberanej zrážkou §43 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov“.

Podiely na zisku zdanené zrážkou sa už neuvádzajú v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzických osôb, nakoľko je už tento príjem daňovo vysporiadaný.

Zdroj: Rozdelenie zisku a vysporiadanie straty | Podnikajte.sk

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *